Fritid, Unga

Fritidsförvaltningen inom Umeå kommun vill bidra till en god livsmiljö genom att skapa goda möjligheter till en aktiv fritid med idrott, motion, rekreation och folkhälsa. I verksamhetens ansvarsområde ingår verksamhet och drift av idrotts-, fritids- och badanläggningar, fritids-, utflykts- och rekreationsområden, anläggningar för fritidsbåtar samt insatser inom fritidsfiske och rörligt friluftsliv. Fritidsförvaltningen erbjuder fritidsaktiviteter och inkluderande mötesplatser för unga, liksom för vuxna med funktionsnedsättning. Via kommunens gemensamma Föreningsbyrå har Fritidsförvaltningen även ansvaret för samlad beredning, uppföljning och utvärdering av kommunens stöd till föreningslivet samt att kontakter mellan kommunens olika företrädare och det organiserade föreningslivet stärks. 

Då vår nuvarande verksamhetschef går över till avdelning Bad så söker vi hennes ersättare och kollega!

Inom Fritid Unga jobbar vi med ungdomsfrågor som öppen verksamhet, lovverksamhet, arrangemang och områdesarbete. Fritidsgårdarna är vår öppna verksamhet, som främst bedrivs på kvällstid. För att skapa trygghet och ge bästa möjliga förutsättningar för goda livsvillkor deltar Fritid Unga i kommunens områdesarbete genom lokala förebyggande råd.  Fritid Ungas fokusområde är ungdomarnas delaktighet, en lärande verksamhet, i en mängd demokratiska processer. En del av verksamheten är Fritid för alla där vi arbetar med att utveckla och bredda fritiden för personer från 20 år med funktionsnedsättningar främst inom intellektuell och AST (autismspektrumtillstånd).

Arbetsuppgifter
Som verksamhetschef ansvarar du för att, tillsammans med dina medarbetare, leda och utveckla verksamheten mot uppsatta mål. Du har personalansvar för två enhetschefer som i sin tur leder cirka 45 tillsvidaranställda och ett antal timavlönade medarbetare. Du har verksamhets-, ekonomi- och arbetsmiljöansvar. I uppdraget ingår ett övergripande ansvar för avdelningens strategiska utveckling samt löpande uppföljning och rapportering i förhållande till grunduppdrag, målsättning till ledningsgrupp och till politisk nämnd.

Arbetet innebär mycket kontakter, främst med civilsamhället och inom den kommunala organisationen. Du kommer att delta i interna nätverk, facklig samverkan, samverkan med fastighetsägare samt delta i nationella och internationella nätverk.

Verksamhetschef rapporterar till fritidsdirektör och ingår i Fritidsförvaltningens ledningsgrupp där du har ett nära samarbete med övriga verksamhetschefer.

Vi erbjuder dig

 • ett omväxlande och stimulerande arbete med många kontakter inom och utanför vår organisation,
 • ett engagerat team av medarbetare och chefskollegor där det finns målfokus, stort engagemang och omtanke,
 • delaktighet och ansvar för att skapa förutsättningar att utveckla verksamheten för att möta framtidens behov,
 • en flexibilitet att förena arbetet med föräldraskap och fritid,
 • ett fantastiskt roligt jobb, där du gör skillnad varje dag!

Kvalifikationer
Vi söker en närvarande och lösningsorienterad ledare som på ett engagerat sätt uppmuntrar till samverkan och med­skapande. Du är trygg och lyhörd med ett stort arbetsmiljöfokus. Ditt ledarskap kännetecknas av tillit, tydlighet och mod.

I rollen har du många kontakter externt och internt och det är viktigt att du har god samarbetsförmåga, är ödmjuk och kommunikativ. Du är välorganiserad, har helhetssyn och arbetar systematiskt för att säkerställa måluppfyllelse. 

För uppdraget krävs det att du har;

 • flerårig chefserfarenhet innefattande verksamhets-, personal- och arbetsmiljöansvar
 • högskoleutbildning inom exempelvis ekonomi, pedagogik, beteendevetenskap eller motsvarande,
 • erfarenhet av budgetansvar och god förmåga att analysera verksamheten ekonomiskt vana av att arbeta i Office 365 och god förmåga att ta till dig digitala verktyg och system,
 • god förmåga att formulera dig väl i tal och skrift på svenska.

Vi ser gärna att du har goda kunskaper om det civila samhället i Sverige. Det är inget krav, men stor vikt läggs vid erfarenhet att leda chefer. Erfarenhet av projekt- och kvalitetsarbete ser vi som meriterande. Vi tror också att du har vana av ledningsgruppsarbete. B-körkort krävs för tjänsten.

Som chef i Umeå kommun vill vi att du företräder kommunen på ett förtroendeingivande och positivt sätt. Du sätter medborgarnyttan i fokus och för dialog med dina medarbetare om mål och planer så att de förstår sin roll och betydelse för helheten. Du är en förebild för dina medarbetare och uppmuntrar till nyfikenhet, kreativitet och samverkan. Du synliggör såväl den enskilde medarbetaren som arbetslaget.

Välkommen med din ansökan! Du kan antingen bifoga ditt cv och personliga brev alternativt fylla i dina uppgifter i ansökningsformuläret. 

Följ Umeå kommun på Linkedin!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer 2024/414
Kontakt
 • Stefan Hildingsson, Fritidsdirektör, 090-161608
 • Björn Söderbäck, HR-chef, 090-162399
Facklig företrädare
 • Helena Rönngren, Kommunal, 010-4429662
 • Maria Lindgren, Vision, 090-163343
 • Eva Österlund, SACO, 090-161806
Publicerat 2024-05-14
Sista ansökningsdag 2024-06-07

Tillbaka till lediga jobb