Umeå kommun, Utbildning, Grundskola

Vi samverkar för att barn och unga ska utvecklas och ha en trygg uppväxt. Vi lär barn att läsa, skriva och räkna. Vi bidrar till att utveckla barns fantasi och tro på sin egen förmåga. Vi stödjer barn och unga att leva ett självständigt liv. Vi har Sveriges viktigaste jobb - vårt uppdrag är att ge unga framtidstro.

Pedagogiskt stödcentrum är organiserat inom Elevhälsan och arbetar med pedagogiskt stöd till elever, personal och rektorer inom Umeås kommunala för- och grundskolor. Pedagogiskt stödcentrum består av Björken som är en särskild undervisningsgrupp samt ett antal pedagogiska stödteam.

Björken är en särskild undervisningsgrupp som riktar sig till elever i årskurs 1 - 9 som är i behov av särskilt stöd. Björken förstärker hemskolans insatser och ger varje elev goda förutsättningar att klara skolsituationen genom att bidra till elevens personliga, sociala och emotionella utveckling. På Björken går 11 elever; sex i årskurs 1-6 och fem i årskurs 7-9. Björken består idag av fem pedagoger och en kurator med elevsamordnande uppdrag. Vi har ett nära samarbete med vårdnadshavare, hemskola och andra myndigheter.

För att ytterligare stärka vårt team ser vi behov av att komplettera med en kurator med elevsamordnande uppdrag. Det är ett uppdrag som du tillsammans med teamet på Björken och en kollega inom samma profession kommer att få vara med att utveckla.


Dina arbetsuppgifter
Som kurator med elevsamordnande uppdrag ingår t ex nedanstående arbetsuppgifter:

  • Arbeta salutogent tillsammans med pedagogerna i klassrummet och utanför klassrummet under hela elevens skoldag för att bidra till att stötta elevernas utveckling av strategier/färdigheter i utmanande situationer.
  • Utveckla arbetet med motivationsskapande aktiviteter för att eleverna ska hitta sin inre motivation under tiden på Björken.
  • Använda olika verktyg för att stötta elever i problematisk skolfrånvaro, t ex möjlighet att mötas utanför skolmiljön.
  • Utveckla stödet till vårdnadshavare, t ex samordna och fördjupa kontakter med vårdnadshavare, hemskola och olika myndigheter.
  • Vid behov ansvara för samtal med elev med syfte att undanröja hinder för att eleven ska utvecklas mot kunskapskraven i skolan.
  • Tillsammans med pedagogerna ansvara för planering och genomförande av strukturerade rastaktiviteter.

Om dig
Vi söker dig som har socionom- eller möjligtvis socialpedagogutbildning. Du har erfarenhet av arbete med barn och ungdomar och en mycket god inblick i skolans uppdrag. Kanske har du arbetat inom skolan med elever i behov av särskilt stöd. Vi vill också att du har erfarenhet av att samverka med vårdnadshavare och andra aktörer som finns runt eleven såsom tex socialtjänst, ungdomspolis och BUP. Du har erfarenhet av och förmåga till ett konsultativt arbetssätt och/eller handledning.

För att lyckas i arbetet måste du brinna för att arbeta med elever i behov av särskilt stöd och ha förmåga att skapa goda relationer. Du har ett lösningsfokuserat synsätt och en god empatisk förmåga. Du har ett salutogent synsätt och kan arbeta systemiskt för elevens utveckling. Även i pressade situationer håller du dig lugn, stabil och kontrollerad. En viktig förutsättning är också att du har ett ödmjukt förhållningssätt till barn, vårdnadshavare och personal/samverkanspartners. Vi lägger stor vikt vid den personliga lämpligheten.

Vi vill att du bifogar personligt brev och cv.

Till följd av lagen om lämplighetskontroll ska utdrag ur polisens belastningsregister uppvisas vid anställning.

Följ oss gärna på Instagram där vi heter @teamumeakommun!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer 2023/72
Kontakt
  • Erik Ådén, enhetschef, 070-5506718
Facklig företrädare
  • Joakim Åsberg, SACO, 090-162829
  • Maria Lindgren, Vision, 090-163343
Publicerat 2023-01-19
Sista ansökningsdag 2023-02-09

Tillbaka till lediga jobb