Umeå kommun, Utbildning, Kompetenscentrum för flerspråkighet

Kompetenscentrum för flerspråkighet är en teambaserad verksamhet som bedriver modersmålsundervisning, studiehandledning, språkstöd och är mottagningsenhet för nyanlända barn och elever inom Umeå kommun. Vi är en mångkulturell och språkrik arbetsplats med drygt 80 medarbetare. Verksamheten vänder sig till såväl kommunala som fristående förskolor och skolor.

Vi söker en engagerad samordnare som kommer att ha en fot på mottagningsenhet för nyanlända barn och elever och en fot på Kompetenscentrum för flerspråkighets andra kärnområde inom modersmålsundervisning och studiehandledning.


Dina arbetsuppgifter
Som resursperson och expert inom området är ditt huvudsakliga ansvar att skapa en trygg övergång till den mottagande skolan för några av våra nyanlända elever som kommer att delta i ett kort introduktionsprogram. Du kommer att handleda och ge vägledning till skolorna angående Umeå Kommuns nya rutiner för mottagande och utbildning av nyanlända elever. Ditt mål är att underlätta en smidig övergång och integration för eleverna innan de börjar skolan genom att samarbeta inom ett team på mottagningsenhet och med nyckelpersoner på skolorna.

Inom Kompetenscentrum för flerspråkighet kommer du även att handleda lärare som vill leda kompetensutveckling för samtliga personal. Du kommer också att leda workshops om hur lärare kan skriva omdömen och ge stöd med bedömning och betygssättning vid behov. Dessutom kommer du att handleda lärare i att bedöma elevernas grundläggande kunskaper och se till att verksamhetens riktlinjer och rutiner förstås av lärarna när en ny elev börjar. Du kommer att ha nära samarbete med verksamhetens ledningsgrupp som bestå av chef, enhetschef och verksamhetsutvecklare. Det kan också ingå administrativa arbetsuppgifter som du tilldelas i samråd med chefen för KCF, till exempel anmälningar till Skolinspektionen om fjärrundervisning.

Du rapporterar till chefen för Kompetenscentrum för flerspråkighet.

Kvalifikationer
Vi söker dig som har lärarutbildning och erfarenhet av pedagogiskt arbete, samt är väl insatt i skolans styrdokument. Du bör ha dokumenterad erfarenhet av att arbeta med nyanlända elever och en djup förståelse för de utmaningar de möter inför skolstart i svensk skola. Du har erfarenhet av samarbete på ledningsnivån med chefer eller rektorer inom utbildning.  Det är viktigt att du är väl förtrogen med det svenska utbildningssystemet och har kunskap om de riktlinjer och resurser som finns tillgängliga för att stödja nyanlända elever. Vi ser också att du har en gedigen kunskap om skolans ansvar och roll i mottagningsprocessen för att kunna handleda i utmanande frågor som skolorna kan stöta på.

Du kan effektivt kommunicera med skolledare, lärare och annan viktig skolpersonal för att kunna skapa en öppen och inkluderande dialog kring mottagande av nyanlända elever. Genom att lyssna aktivt kan du förstå och möta individuella skolors behov och önskemål. Du är lösningsorienterad.

Du är en teamspelare och trivs med att samarbeta med olika aktörer inom skolvärlden. Du har förmågan att bygga starka och förtroendefulla relationer för att främja samarbete kring mottagandet av nyanlända elever.

Dessutom är du välorganiserad och har förmågan att se helheten i verksamheten. Du arbetar målinriktat och processorienterat samtidigt som du analyserar och reflekterar över verksamhetens behov och resultat. Du har även god digital kompetens och kan kommunicera väl både i tal och skrift.

Du ser utvecklings- och förbättringsarbete som en naturlig och stimulerande utmaning. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper och söker dig som har lätt för att skapa relationer och samarbeta väl med andra samtidigt som du har ett eget driv och kan arbeta självständigt.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-08-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer 2023/539
Kontakt
  • Rochelle Waghorn, chef, 0702651613
Facklig företrädare
  • Anna Olskog, Sveriges Lärare, 090-164932
Publicerat 2023-05-30
Sista ansökningsdag 2023-06-13

Return to job vacancies