Umeå kommun, Kultur, Bibliotek

Umeå är känt för sitt kreativa klimat med ett rikt, inspirerande, kulturliv av nationell betydelse. När en svensk stad skulle utses till Europas kulturhuvudstad 2014 föll valet på Umeå. Här finns bland annat ett operahus, fyra uppskattade museer, tongivande festivaler, en skulpturpark i världsklass, konstgallerier, en europeisk filmfestival och musik-, dans- och teatergrupper för alla åldrar.

Umeås folkbibliotek består av tio närbibliotek, en biblioteksbuss, och Umeå stadsbibliotek som ligger i kulturhuset Väven, en byggnad skapad för gränsöverskridande samarbeten. I Väven är alla välkomna att ta del av kunskap och kultur i olika former. Umeå Kultur omfattar även Kulturskolan och Programavdelningen med Kvinnohistoriskt museum samt konsthall. 

Folkbiblioteksverksamheten i Umeå kommun består av fem enheter varav två vid Umeå stadsbibliotek, Väven Lär och Väven Läs samt två som omfattar kommunens närbibliotek, Bibliotek Norr och Bibliotek Söder. Därutöver ingår Sveriges depåbibliotek och lånecentral som är en statligt finansierad verksamhet.

Vi söker nu en enhetschef till Bibliotek Söder. Här erbjuds du ett arbete där vi gemensamt verkar för att biblioteket ska vara:

  • en naturlig samlingsplats för kultur, information, lärande och samhällsdebatt
  • en garant för tillgång till fri information och litteratur
  • ett offentligt rum, både fysiskt och virtuellt, som är öppet för alla
  • en plats för en mångfald av åsikter såväl i litterära uttryck som i samhällsdebatten, för att bidra till att stärka förutsättningarna för umeborna att kunna vara aktiva medborgare med makt att påverka sina liv såväl som samhället 

Folkbiblioteken i Umeå ingår i Umeåregionens bibliotekssamarbete med gemensamt mediebestånd, lånesystem och webbplatsen minabibliotek.se. 

Dina arbetsuppgifter
Du ansvarar för ledning, planering, samordning och utveckling av verksamheten inom din enhet. Du har budget-, personal- och arbetsmiljöansvar. Du har ett nära samarbete med övriga enhetschefer och ingår i bibliotekets ledningsgrupp med gemensamt ansvar för biblioteksverksamhetens planering, resultat och utveckling. Du är direkt underställd bibliotekschefen. 

Som enhetschef för Bibliotek Söder ansvarar du för närbiblioteken för Grubbe, Holmsund, Hörnefors, Obbola, Teg och Umedalen. Du ansvarar för utveckling av bibliotekens verksamhet för både barn och vuxna med särskilt fokus på läsfrämjande och digital delaktighet.

Alla i kommunen ska ha tillgång till biblioteksservice och uppsökande verksamhet ingår i enhetens uppdrag. I uppdraget ingår även att nå personer med annat modersmål än svenska och att synliggöra bibliotekets resurser och erbjuda aktiviteter för alla.

Tillsammans med dina cirka 20 medarbetare har du ansvar för att bibliotekens mediesamlingar för vuxna, för barn och unga samt mångspråk och tillgängliga medier är aktuella, relevanta samt präglas av kvalitet och allsidighet. 

Om dig
Vi söker dig med akademisk examen i biblioteks- och informationsvetenskap eller annan högskoleutbildning som arbetsgivaren bedömer är likvärdig. Du har erfarenhet som ledare och dokumenterat goda resultat av att leda människor och verksamhet. Din förmåga att tänka strategiskt och långsiktigt är god. Du ser helheter och kan hantera komplexa processer även i krävande situationer. Du är driven och engagerad i strategiska frågor som rör biblioteksverksamhet.

Du är lyhörd och kommunikativ och har en god samarbetsförmåga. Du har känsla för vad som motiverar och engagerar dina medarbetare och uppvisar en tydlighet i ditt ledarskap. Du har även intresse för och förmåga att marknadsföra verksamheten. Du har goda kunskaper i svenska och engelska och kan uttrycka dig väl i tal och skrift.

Följ oss gärna på Instagram @teamumeakommun!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer 2023/79
Kontakt
  • Helena Karlström, bibliotekschef, 090-163377
Facklig företrädare
  • Joakim Åsberg, SACO, 090-162829
  • Maria Lindgren, Vision, 090-163343
Publicerat 2023-01-19
Sista ansökningsdag 2023-02-13

Tillbaka till lediga jobb