Umeå kommun, Samhällsbyggnad, Strategisk utveckling

Avdelningen Strategisk utveckling skapar förutsättningar för en fortsatt befolkningsutveckling och hållbar tillväxt med visionen att Umeå ska ha 200 000 invånare senast 2050. Vi initierar, leder och samordnar uppdrag av strategisk och verksamhetsövergripande karaktär inom social, ekologisk, ekonomisk och kulturell hållbarhet. Vårt uppdrag är samverka, samordna, stödja och styra inom områdena: administration, brottsförebyggande, digitalisering, ekonomi, folkhälsa, HR, innovation, juridik, jämställdhet, klimat, kommunikation, landsbygd, miljö, statistik och analys, tillgänglighet, tillväxt och verksamhetsutveckling.

Vill du vara med och forma ett Umeå som är tillgängligt för alla? Som utvecklingsstrateg är du spindeln i nätet för kommunens tvärsektoriella arbete med tillgänglighets- och rättighetsfrågor. Du ansvarar för att skapa förutsättningar och driva plattformar inom området. Du kommer ingå i ett team av strateger med sikte på Umeås utveckling och tjänsten utformas efter dina erfarenheter och kunskaper. Då variationen och handlingsutrymmet i arbetet är stort behöver du drivas av att få styra din egen arbetsdag och vara trygg i din roll som strateg.

Tjänsten är placerad på Strategisk utveckling, samhällsbyggnad. Vi arbetar med strategiska utvecklingsfrågor inom ekologisk, social, kulturell och ekonomisk hållbarhet. Vårt uppdrag omfattar bland annat tillgänglighet, klimat- och miljö, jämställdhet, landsbygd, folkhälsa och brottsförebyggande frågor.

Dina arbetsuppgifter 
Som utvecklingsstrateg  med fokus på tillgänglighets- och rättighetsfrågor kommer du bland annat arbeta med Umeå kommuns funktionshinderråd där du är ansvarig tjänsteperson. Du koordinerar Umeå kommuns tillgänglighetsprogram och samordnar kommunövergripande remisser, motioner, yttranden och enkätförfrågningar. 

I arbetet ingår omvärldsbevakning av relevanta ämnesområden. Du kommer att samverka med externa verksamheter som tex myndigheten för delaktighet, centrum för funktionshinderforskning, regionsamverkan och Länsstyrelsen. 

Du representerar Umeå kommun i olika sammanhang och är politiskt expertstöd i olika frågor samt skriver politiska underlag för beslut. 

Om dig 
För att trivas i rollen ser vi att du har ett stort samhällsintresse och gedigen kunskap inom tillgänglighets- och rättighetsfrågor. Du brinner för att utveckla Umeå till en plats som är tillgängligt för alla.

Du har akademisk utbildning inom relevant område tex samhällsvetare, beteendevetare, socionom, statsvetare, ingenjör eller motsvarande.  Vi ser gärna att du har utbildning om mänskliga rättigheter, diskrimineringslagstiftning, funktionsrättskonventionen, barnrättkonventionen och projektledning. 

Du har flera års arbetslivserfarenhet med tillgänglighets- och rättighetsfrågor. Du har erfarenhet av att planera och genomföra möten och workshops. Du har förmåga att hålla sammanfattande dragningar av komplexa frågor, för uppdragsgivare tex politiker och tjänstepersoner.

Vi ser gärna att du har 

  • erfarenhet i arbete med funktionshinderpolitik
  • erfarenhet i arbete med universell utformning
  • erfarenhet av att initiera och driva arbeta i projektform 
  • erfarenhet av att skapa kontakter och nätverk på regional och nationell nivå
  • förståelse för en politisk styrd organisation 

För att lyckas i rollen har du förmåga att förklara komplexa sammanhang på ett lättsamt och intresseväckande sätt i såväl tal som skrift. Som person är du utåtriktad, kommunikativ och har förmåga att både driva frågor på egen hand och aktivt söka samverkan med andra. Arbetet kräver en god analytisk förmåga och kreativitet och förutsätter egenskaper som gott omdöme och integritet.

Du ska ha en god förmåga att initiera, anpassa och styra upp förändrings- och utvecklingsinsatser. Du kommer behöva hantera tvära kast och snabba initiativ samt ibland arbete mot pressade tidplaner. Du arbetar strukturerat och målinriktat och är en fena på planering. Du kommer få möjligheten att prioritera dina uppgifter på egen hand, där du behöver kunna fatta beslut med stöd av andra kring viktiga arbetsuppgifter.

Sist men inte minst så tar du egna initiativ och är självgående, samtidigt som du har lätt för att samarbeta och diskutera fram lösningar i grupp. Du är prestigelös och delar gärna med dig av dina kunskaper för att föra utvecklingen framåt.

Stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper.
Vi vet att olikheter berikar och välkomnar alla att söka jobb hos oss.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer 2023/260
Kontakt
  • Mikael Brändström, Strategisk chef, 090-166270
Facklig företrädare
  • Maria Lindgren, Vision, 090-163343
  • Joakim Åsberg, SACO, 090-162829
Publicerat 2023-03-03
Sista ansökningsdag 2023-03-24

Tillbaka till lediga jobb