Led kulturen in i framtiden! Är du passionerad för kultur och brinner för att driva kulturell utveckling?

Vill du vara en nyckelfigur i en stad som kontinuerligt satsar mest på kultur och är stolta över sin framgångsrika historia som bl a tidigare kulturhuvudstad? Då är du den vi söker som kulturdirektör för Umeå kommun!

Om tjänsten
Tillsammans med kulturförvaltningens övriga chefer och medarbetare utvecklar du en väl fungerande verksamhet, stöder ideella krafter, ökar deltagandet i kulturverksamheter, främjar barn- och ungdomskultur och levandegör vår kulturhistoria. Din roll innebär att ha helhetssyn, vara uppdaterad om trender, reflektera över förbättringar inom sektorn och samverka för att nå målen. Du leder och utvecklar kulturförvaltningens arbete på både operativ och strategisk nivå och ingår i stadsdirektörens ledningsgrupp.

Kulturförvaltningen arbetar på Kulturnämndens uppdrag och genomför nämndens beslut. I Kulturförvaltningens ledningsgrupp ingår ansvariga chefer för Bibliotek, Kulturskola och Programverksamhet samt personer med olika stödjande stabsroller. 

Arbetsuppgifter:

 • Leda och koordinera kulturförvaltningens verksamhet med fokus på att främja kultur, skapande och samhällsutveckling.
 • Ha personal- och budgetansvar samt vara föredragande inför Kulturnämnden.
 • Utveckla och implementera strategier för att öka deltagandet i kulturverksamheter och främja barn- och ungdomskultur.
 • Samarbeta med andra aktörer för att levandegöra stadens kulturhistoria och säkerställa ett brett och högkvalitativt programutbud.
 • Vara ett strategiskt bollplank för chefer och ledare inom kulturen i Umeå kommun.

 

Om dig
Som kulturdirektör i Umeå kommer du ha en central roll i att utveckla och leda kultursektorn i en stad präglad av snabb tillväxt och grön omställning. Du blir en viktig röst för Umeås kulturliv och medverkar aktivt i att forma stadens framtid som en framstående kulturstad regionalt, nationellt och internationellt.

Detta är ett av Sveriges mest intressanta och stora uppdrag inom kultursektorn, där Umeås arbete ofta röner stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt.

Vi söker i första hand dig med akademisk examen inom kulturområdet eller närliggande områden, alternativt kan du visa upp en väl dokumenterad erfarenhet som chef med personalansvar inom kultur.

Du har ett genuint intresse för kulturens roll i samhällsutvecklingen, är utvecklingsorienterad och bekväm med både dagligt operativt och strategiskt arbete. Du skapar ett gott klimat för samverkan och ser medarbetarna som verksamhetens största tillgång.

Erfarenhet från kreativa näringar och bolag är meriterande, och stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Kvalifikationer:

 • Goda kunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift. Kunskaper i fler språk är meriterande.
 • Förståelse för nationell konstnärs- och kulturpolitik
 • Medievana och förmåga att företräda organisationen på ett sätt som inger förtroende
 • Erfarenhet av ledande arbete inom kultursektorn med ett stort personligt nätverk

För kännedom: Då tjänsten innebär en plats i Umeå kommuns högsta ledning är befattningen säkerhetsklassad, vilket kräver säkerhetsprövning innan eventuell anställning.

Umeå kommuns kulturförvaltning:
Kulturförvaltningen svarar bl a för folkbibliotek, skolbiblioteksservice, konstverksamhet, kulturskola, kvinnohistoriskt museum, kultur i skolan, kultur för seniorer, arrangemang i Väven och kommungemensamma arrangemang.

På kulturnämndens uppdrag svarar kulturförvaltningen för Sveriges Depåbibliotek och lånecentral samt stöd till kulturföreningar, kulturfestivaler och studieförbund. Kulturförvaltningen fördelar också stipendier och annat stöd till kulturutövare samt till samlingslokaler.

Kulturförvaltningen ska medverka i kommunens arbete med stadsmiljö- och bevarandefrågor och i kommunövergripande kulturfrågor som handläggs av andra nämnder och styrelser.

Kulturförvaltningen ska inom sitt ansvarsområde stödja och främja yttrandefriheten, möjliggöra konstnärliga upplevelser, stödja skapande verksamhet, samarbeta och samråda med samhällsorgan, föreningar, intresseorganisationer, övriga tillskyndare inom verksamhetsområdet samt stödja och främja internationellt kulturutbyte.

Läs mer här: Kultur - Umeå kommun (umea.se)

Ansök senast den 1/5 via denna länk: Kulturdirektör till Umeå Kommun (onepartnergroup.se)

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer 2024/260
Kontakt
 • Andreas Lindqvist, rekryterare, andreas.lindqvist@onepartnergroup.se,073-4130611
Facklig företrädare
 • Maria Lindgren, Vision, 090-163343
 • Eva Österlund, SACO, 090-161806
 • Anna Olskog, Sveriges Lärare, 090-164932
Publicerat 2024-03-19
Sista ansökningsdag 2024-05-01

Tillbaka till lediga jobb