Stadsbyggnad, Miljö- och hälsoskydd

Umeå kommun vill växa hållbart och stärka miljö- och hållbarhetsarbetet i kommunen. Vi söker nu en medarbetare till enheten miljöutveckling vid miljö- och hälsoskydd på stadsbyggnadsförvaltningen.

Enheten Miljöutveckling arbetar brett med hållbarhet inom olika miljö- och klimatuppdrag. Enheten arbetar med uppdrag och inspektioner inom miljö-, avlopp-, vatten-, natur- och klimatområdet såsom tillsynsverksamhet på vatten och avlopp, miljöbedömningar vid fysisk planering, energi- och klimatrådgivning, miljöövervakning, klimatprojekt, naturvård, åtgärdsprogram och omgivningsbuller.

Umeå kommun har tagit fram en utvecklingsstrategi för vatten och avlopp. Syftet med strategin är att uppnå god status i vattenförekomster, säkra vattenkvalitén vid badplatser, trygga dricksvattenförsörjningen, samt främja kostnadseffektiva och hållbara avloppslösningar.

Utvecklingsstrategin för vatten och avlopp består av flera delar som tillsammans utgör strategin. En av delarna är en plan för enskild avloppshantering med målsättningen att samtliga enskilda avlopp i kommunen ska uppfylla gällande reningskrav enligt miljöbalken.

Tillsyn av små avlopp är en del av tillsynen enligt miljöbalken som bedrivs av miljö- och hälsoskydd. Utifrån strategin för vatten och avlopp samt handlingsplanen så kommer tillsyn av små avlopp att planeras och utföras inom en avgränsad tidsperiod till senast år 2027. För att detta planerade tillsynsarbete ska kunna bedrivas strukturerat och effektivt för att uppnå målsättningen så söker Miljö- och hälsoskydd nu lämpliga miljöinspektörer för detta tillsynsprojekt.

Dina arbetsuppgifter

Som miljöinspektör för tillsynsprojekt små avlopp kommer du tillsammans med övriga miljöinspektörer inom projektgruppen att utföra tillsynsbesök av små avlopp, handlägga tillsynsärenden och inkommande tillståndsansökningar. En del av arbetet kommer även att bestå av rådgivning gentemot berörda fastighetsägare. Även medverkan i kvalitetsarbete inom projektet ingår i tjänsten så som att ta fram och förfina tillsynsmetodik och arbetssätt, upprätta informationsmaterial, rutiner, mallar, etc.

Efter projektet avslutats kommer möjlighet till andra arbetsuppgifter att erbjudas i samverkan med dig utifrån verksamhetens behov, din erfarenhet och önskemål.

Vi söker dig som har:

  • En högskoleutbildning inom miljö- och hälsoskyddsområdet eller motsvarande
  • Arbetslivserfarenhet inom tillsyn och prövning enligt miljöbalken

Har du erfarenhet av arbete med tillsyn och prövning av små avlopp, samt kompetens inom miljökvalitetsnormer för vatten och digitalisering inom offentlig sektor så är det särskilt meriterande.

Som person lägger du ett stort värde på att utföra dina arbetsuppgifter med god kvalitet och i samarbete med andra för att uppnå uppsatta mål. Du tycker det är viktigt med strukturering av ditt arbete och du är resultatinriktad. Du är kommunikativ och har god förmåga att samarbeta och skapa goda relationer. Vi tror också att du är serviceinriktad, positiv och kreativ samt har en god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift. Stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper, personlig lämplighet samt god samarbetsförmåga.

Välkommen med din ansökan!

Följ Umeå Kommun på Linkedin!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer 2024/286
Kontakt
  • Erika Nilsson, enhetschef, 090-161665
  • Nina Stenbacka, samordnande miljöinspektör, 090-166677
Facklig företrädare
  • Eva Österlund, SACO, 090-161806
  • Maria Lindgren, Vision, 090-163343
Publicerat 2024-03-26
Sista ansökningsdag 2024-04-16

Tillbaka till lediga jobb