Stöd och omsorg

Fältgruppen arbetar förebyggande och relationsskapande genom uppsökande arbete i offentliga ungdomsmiljöer. Syftet är att upptäcka ungdomar i riskzon, dvs de ungdomar som riskerar att fara illa utifrån de miljöer och sammanhang som de vistas i.

Fältgruppen möter ungdomar som riskerar att utvecklas ogynnsamt på olika sätt och ser de specifika behov dessa ungdomar har och förmedlar dem vidare till det stöd de är i behov av. Det kan t ex vara föräldrakontakt, Ingången, BUP, Ungdomshälsan och socialtjänstens myndighetsutövning.

Fältgruppens målgrupp är Umeå kommuns ungdomar i åldern 12-20, med huvudsakligt fokus på de under 18 år.

Arbetsuppgifter
Fältgruppen är verksam på tre nivåer för att tillgodose de behov som uppmärksammas genom det uppsökande arbetet; samhälls- grupp och individnivå.

Samhällsnivån innefattar fältgruppens generella uppsökande arbete ute i de olika miljöerna, föreläsningar/föräldramöten/informations- och opinionsbildande insatser, information/kunskap inom den egna organisationen samt samarbete med andra yrkesgrupper.

Gruppnivån kan vara generellt arbete som vänder sig till ungdomsgruppen i stort, såsom en årskull elever (temadagar, drogförebyggande arbete) eller riktat arbete som vänder sig till grupper av ungdomar som löper större risk för en ogynnsam utveckling. En annan insats fältgruppen jobbar med är att samla föräldragrupper till orosmöten, när fältgruppen känner oro kring en viss ungdomsgruppering.

Individnivån syftar till att fånga upp och slussa vidare ungdomen som befinner sig i riskzon och förebygga vidare ogynnsam utveckling. Detta kan ske genom motiverande samtal och aktiviteter med den berörda ungdomen och genom orossamtal med föräldrar. Arbetet bygger på relationen mellan ungdom och ”fältare”. Relationen byggs upp genom kontakten som etableras i det uppsökande arbetet.

Kvalifikationer
Vi söker dig med Socionomexamen eller annan likvärdig utbildning, socialpedagog eller fritidsledare. Har du dessutom vidareutbildning kring missbruk, kriminalitet, ungdomar med neuropsykiatrisk diagnos samt lösningsfokuserat arbetssätt är det meriterande. Du har erfarenhet av ungdomsarbete och att samverka med andra professioner. Du har också erferenhet att leda möten och att informera/föreläsa inför större grupper. Du har god samarbetsförmåga och god initiativförmåga. Du är öppen, positiv och har förmåga att se möjligheter.

Vi ser gärna att du har erfarenhet av att arbeta med människor från olika kulturer.

Övrigt
Tjänsten är ett vikariat, heltid, med start 2020-01-01 eller enligt överenskommelse, till och med 2020-12-31. Arbetstiden är förlagd dag, kväll, natt och helg.

Till följd av lagen om lämplighetskontroll ska utdrag ur polisens belastningsregister uppvisas vid anställning.

Välkommen med din ansökan. Du kan antingen bifoga ditt cv och personliga brev alternativt fylla i dina uppgifter i ansökningsformuläret.

 Om Umeå kommun

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-01-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer 2019/607
Kontakt
  • Lennart Andersson, enhetschef, 090-16 18 42, 070- 300 72 02
Facklig företrädare
  • Marie Sandström, Vision, 090-16 18 86
  • Joakim Åsberg, SACO, 090-16 28 29
Publicerat 2019-11-04
Sista ansökningsdag 2019-11-30

Tillbaka till lediga jobb