Stöd och omsorg

Vad är en social insatsgrupp?

Sociala Insatsgrupper för ungdomar/unga vuxna är en strukturerad samverkansform mellan socialtjänst, polis och skola/sysselsättning. Syfte är att stötta ungdomar att lämna en kriminell livsstil och istället hitta en socialt fungerande tillvaro samt att stötta ungdomar med ett tidigt normbrytande beteende som har behov av samordnade insatser. Sociala insatsgrupper finns i många kommuner i Sverige. Målet är att livsstilskriminella ungdomar/unga vuxna lämnar sin kriminella livsstil och etablerar en socialt trygg tillvaro genom studier eller arbete och att ungdomar/unga vuxna med tidig social problematik får ett tidigt stöd för att bryta den negativa utvecklingen. Arbetssättet ska på sikt bidra till att öka tryggheten för såväl målgrupp som medborgare genom att minska kriminalitet och nyrekrytering till kriminalitet. Nyckelpersoner i den sociala insatsgruppen är samordnarna som koordinerar allt stöd kring den unge. 

Vi söker nu en samordnare för att bygga upp en social insatsgrupp i Umeå.  Samordnarnas uppgift blir att under en pilotfas från och med 2021-05-24 till och med 2021-12-31 2021, bygga upp strukturen för Social Insatsgrupp i Umeå. Samordnarna är nyckelpersoner när det gäller att driva på samverkansarbetet så att det verkligen kommer till stånd, fortgår och följs upp väl. Många samordnare är också ungdomens och familjens kontaktperson och den som håller ihop och samordnar arbetet kring varje ungdom.

Dina arbetsuppgifter
Tjänsterna som samordnare  innefattar dels att samordna ungdomens nätverk och insatser med syfte att stärka skyddsfaktorerna och minimera riskfaktorerna. Samordnaren kopplar in de aktuella aktörer/samverkanspartners som behövs för t.ex. utbildning, arbete, boende, psykiatri och drogproblematik. En handlingsplan upprättas av den Sociala Insatsgruppen tillsammans med ungdomen och familjen. Samordnaren fungerar som den stödperson som ska stötta ungdomen att uppnå målen i handlingsplanen. Samordnaren är därmed ungdomens sociala och praktiska stöd. I praktiken innebär detta visst uppsökande arbete, sociala aktiviteter med syfte att skapa goda rutiner, arbeta för en förbättrad social kompetens, bygga självkänsla och gemenskap och eventuellt vara ett visst stöd i skolsituationen m.m. Arbetet utförs flexibelt utifrån vilka behov ungdomen har. Arbetet innefattar även till viss del behandlingsarbete i form av motiverande samtal och påverkansprogram riktat att stävja kriminella tankemönster. Samordnare handleder även de olika aktörerna i den Sociala Insatsgruppen.

Vanliga uppgifter för samordnaren för de sociala insatsgrupperna kan vara:

  • Att se till att planering och genomförande av insatser sker utifrån ungdomens behov, förutsättningar och önskemål
  • Se till att ungdomen görs delaktig i alla delar
  • Att vara projektledare för arbetet med sociala insatsgrupper
  • Att delta i beredningsgruppens möten
  • Kalla till regelbundna samverkans-/nätverksmöten
  • Se till att medverkande kommer till möten
  • Föra minnesanteckningar
  • Upprätta åtgärdsplaner med ungdomen
  • Dokumentera möten och följa upp insatser
  • Vara kontaktperson och ett praktiskt stöd för ungdomen och föräldrarna
  • Återkoppla till andra delar i samverkansorganisationen

Om dig
Vi söker dig som är utbildad socionom och som har erfarenhet av ungdomsarbete, behandlingsarbete av ungdomar samt av att driva utvecklingsarbete. Vi ser även att du har erfarenhet av att ha jobbat med ungdomar i riskzon för kriminalitet eller som etablerat en kriminell livsstil.

B-körkort krävs för denna tjänst.

Övrigt
Ditt uppdrag som samordnare i social insatsgrupp i Umeå, projektanställning blir att under pilottiden från och med 2021-05-24 till och med 2021-12-31, utforma hur den sociala insatsgruppen i Umeå Ska se ut.

Låter det intressant? Välkommen in med din ansökan!

Om Umeå kommun

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer 2021/292
Kontakt
  • Anna Cederlund, Biträdande verksamhetschef, 073 073 40 92
Facklig företrädare
  • Joakim Åsberg, SACO, 090-16 28 29
  • Marie Sandström, Vision, 090-16 18 86
Publicerat 2021-05-06
Sista ansökningsdag 2021-05-13

Tillbaka till lediga jobb