Umeå kommun, Utbildning, Hörselverksamheten

Elevhälsan i för och grundskolan arbetar i team bestående av skolsköterska, skolkurator, skolpsykolog, skolans specialpedagog och rektor. Vi arbetar utifrån intentionen i den nya skollagen. Elevhälsan ska främst arbeta hälsofrämjande och förebyggande, på individ-, grupp- och organisationsnivå, för att stödja eleven mot utbildningens mål.

Hörselverksamheten inom elevhälsan ger stöd till barn, elever från 1 till 19 år. Det specialpedagogiska stödet omfattar alla barn och elever med hörselnedsättning i förskolor, grundskolor, grundsärskola och träningsskola samt gymnasieskolor och gymnasiesärskola. Stödet gäller barn och elever i Umeå kommun inom kommunala skolor. Hörselverksamheten inom elevhälsan ansvarar även för inköp och utlåning av hörselteknisk utrustning i den pedagogiska miljön. Målsättningen är att barn och elever med kompensatoriska insatser ska ges möjlighet, att samspela, kommunicera och vara delaktiga samt kunna utvecklas både kunskapsmässigt och socialt på samma villkor som övriga barn/elever.

Dina arbetsuppgifter
Det specialpedagogiska uppdraget inom Elevhälsans hörselverksamhet innebär till exempel:

  • Tillsammans med EHT och rektorer på förskole- och skolenheterna säkerställa att informationen kring barnens och elevens hörselstatus, aktuella anpassningar och ev hörselteknik finns vid stadieövergång och eventuellt byte av förskola/skola.
  • Gemensamt arbete tillsammans med skolornas elevhälsoteam och personalen på förskolorna för att bidra till pedagogiska kartläggningar och anpassa lärmiljön för elever med hörselnedsättning.
  • Specialpedagogiskt stöd i form av rådgivning, handledning och information kring elever med hörselnedsättning.
  • Kontinuerlig uppföljning av elevens/barnets skolsituation/situation på förskolan för att tidigt fånga upp signaler kring måluppfyllelse samt språkliga och sociala utveckling.
  • Förebyggande arbete genom stöd och i samverkan med förskolorna och skolorna se över anpassning av den auditiva miljön.
  • Samverkan med Region Västerbotten, Hörcentralen, kring inköp och utlån av tekniska hjälpmedel.
  • Återkommande fortbildning till pedagoger i Umeå kommun och kranskommuner.
  • Informera förskolor, skolor och vårdnadshavare om möjligheten att läsa svenskt teckenspråk som modersmål eller som nybörjarspråk för barn och elever med hörselnedsättning.
  • På Haga förskola, avdelning Snäckan och Hagaskolan finns specialpedagog med inriktning hörsel som extra stöd i verksamheten utifrån barnets/elevens behov.

Om dig
Vi söker dig som är utbildad specialpedagog/speciallärare och är legitimerad lärare inom förskolan och/eller grundskolan. Vi ser gärna att du har utbildning inom hörsel eller på annat sätt förvärvat motsvarande kompetens.

Du har arbetat inom förskola och/eller grundskola med handledande uppdrag och är van med att arbeta med barn och elever i behov av särskilt stöd. Vi ser gärna att du har erfarenhet av att arbeta med elever med hörselnedsättning. Det är även meriterande om du besitter kunskaper inom svenskt teckenspråk.

Du är en trygg vuxen, en god förebild som i alla sammanhang fokuserar på elevernas förmågor. Du har god kunskap om hur man arbetar med att tillgängliggöra lärmiljöer och göra anpassningar för alla barn och elever. 

Bifoga personligt brev och cv. Har du lärarlegitimation bifogar du denna. Till följd av lagen om lämplighetskontroll ska utdrag ur polisens belastningsregister uppvisas vid anställning.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-09-19 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer 2022/392
Kontakt
  • Erik Ådén, enhetschef, 070-5506718
Facklig företrädare
  • Anna Olskog, Lärarförbundet, 090-164932
  • Birgitta Larsson, Lärarnas Riksförbund, 090-161894
Publicerat 2022-05-20
Sista ansökningsdag 2022-06-06

Tillbaka till lediga jobb